Docent

Mijn naam is Marti de Ridder, ik ben geboren in 1959 en woon samen met mijn man in Woerden. Onze drie kinderen zijn opgegroeid in Woerden en inmiddels uitgevlogen. Ik heb in mijn loopbaan altijd met kinderen gewerkt, in het jeugdwelzijnswerk, in het onderwijs en momenteel op een buitenschoolse opvang.

Ik ben met de opleiding tot yoga docente begonnen omdat ik yoga fijn vond om te doen, ik leerde mijn lichaam beter kennen en ervoer meer rust en ontspanning.

Yoga…

betekent voor mij leven in open aandacht, de balans bewaren, het zoeken naar mijn werkelijke ik.  Door het doen van yoga oefeningen probeer ik mijn lichaam in goede conditie te houden, me bewust te zijn hoe mijn lichaam aanvoelt en mijn geest te onderzoeken. Buiten mijn yogamat probeer ik minder te oordelen, mijn eigen kleine ego soms los te kunnen laten en me verbonden te voelen met het grotere geheel in de wereld.

Tijdens de opleiding ontdekte ik dat yoga nog veel meer inhoudt, namelijk een zoektocht naar wie ik wezenlijk ben. Ook het lesgeven zelf begon meer voor me te leven. Ik vind het mooi als mensen aangeven dat ze de yoga als weldadig ervaren. Dat kan zijn doordat ze ontspanning ervaren of dat ze beter om kunnen gaan met lichamelijke of psychische ongemakken. Zelf voel ik me vaak rustiger na het geven van een yogales.

Marti voor Yoga

In mijn lessen probeer ik altijd aan te sluiten bij de mogelijkheden van de deelnemers. Als iemand niet makkelijk op de grond kan zitten, pakken we er een stoel bij. We beginnen met kleine oefeningen, die langzamerhand wat uitgebreid worden. Steeds proberen we waar te nemen hoe een houding aanvoelt. Veel aandacht gaat naar de adem en adembeweging. Verder proberen we onszelf van binnenuit waar te nemen tijdens het stilzitten. Wat speelt zich af in onze geest? Hoe kunnen we onze gedachten en ons gepieker wat meer loslaten?